Soulnote A3 - nový integrovaný zesilovač, produkt roku High Fidelity

Na letošní mnichovské highend výstavě byl  poprvé představen nový integrovaný zesilovač Soulnote A-3, který doplňuje nejvyšší řadu komponentů značky Soulnote. Soulnote A-3  je v podstatě předzesilovač Soulnote P-3 a monobloky M-3 v jednom šasi a to bez kompromisů. Soulnote A-3 bude k dispozici k trvalé prezentaci v našem studiu, doručení prvních kusů v černé barvě očekáváme v průběhu prosince. 

Soulnote A-3 za pár měsíců své existence získal několik velmi prestižnějších ocenění, jedná se např. o ocenění Grandprix japonského časopisu Stereo Sound a ocenění produkt roku časopisu High Fidelity.  

Wojciech Pacula o A-3 řekl následující:

Nádherné zařízení pocházejí od HIDEKI KATA. Má jasný směr svého hledání, který se shoduje s tím, co já hledám v hudbě . Jsem však pevně přesvědčen, že je to správná cesta. K cíli můžete jít jinými cestami a bude to také skvělé. Tenhle konkrétní  směr je ale tak neuvěřitelně příjemný, že bych od něj raději neuhýbal.

„Opravdu zřídka se setkávám s tak dobře pojatou rovnováhou mezi technikou a uměním. Nejblíže k tomuto zvuku by byly dobré japonské lampové zesilovače. Neslyšel jsem nic, co by naznačovalo tranzistory v jeho zvuku. Na druhou stranu, nízký šum a zkreslení, které je v lampě nevyhnutelné, poskytlo hluboký vhled do výsledného zvuku.“ 

Karl-Heinz Fink (CEO Fink Team)  řekl při představení SOULNOTE A-3:: "Nejlepší co jsem za svou kariéru slyšel"

 

 

Mezi klíčové vlastnosti nového integrované zesilovače patří:

Kompletní oddělení levého a pravého kanálu GND(zemnění).
Technologie GND uzemnění použitá v předzesilovači P-3 je v tomto modelu použita spolu s obvodem zesilující výkon. Původně bylo klíčovým konstrukčním hlediskem uzemnění GND výkonového zesilovače, který posílá vysoký proud do šasi, a neexistuje žádný precedens pro to, aby nebylo uzemnění GND. Uzemnění šasi výkonového zesilovače však bylo dosaženo pomocí jednoduchých non NFB obvodů, optimalizovaného grafického návrhu, minimalizace vysokoproudých smyček, eliminace indukčních součástek a dalších faktorů. To vedlo ke zrodu integrovaného zesilovače A-3 se zcela odděleným levým a pravým uzemněním. Navíc oddělením řídicích signálů voliče, hlasitosti, ochranného obvodu a dalších relé optočlenem bychom mohli dosáhnout úplného oddělení GND s přihlédnutím ke kapacitním a indukčním prvkům. Trojrozměrný prostor zvukového pole a prostornost jsou nové zvukové hranice integrovaných zesilovačů.

4. stupňová konfigurace Darlington s extrémně účinným ovladačem a předřadníkem

Pro snadné ovládání tranzistoru TO3 (typ Metal CAN) jsou v driveru a pre-driveru použity ultraúčinné tranzistory TO3P. Poskytování vynikajícího podání proudu až na dno, bez ohledu na kolísání HFE při vysokých proudech, vám umožňuje dosáhnout jak bassového tonu, tak vzrušujícího rytmu.


Koncový stupeň s jedním systémem push-pull

Koncový stupeň používá jeden push-pull obvod SEPP s bipolárním tranzistorem TO3 (typ Metal CAN), stejným jako u M-3. Zajišťuje reprodukci hudby bez rozmazání se správným načasováním od ultra nízkých po velmi vysoké frekvence. Pohyblivá reprodukce hudby je výsledkem jediného stisknutí a zatažení, které nenarušuje přesnost mikročasové osy.

Měděný chladič sběrnice
Jako hlavní chladič je použita lehká kompaktní měděná deska. Tento chladič zároveň slouží jako přípojnice pro napájení tranzistoru TO3 (typ Metal CAN) a vývody tranzistoru TO3 (typ Metal CAN) procházejí sběrnicí a jsou osazeny přímo na desce pod ní. Tím se eliminuje kabeláž, která je nevýhodou tranzistoru TO3 (typ Metal CAN), a pomáhá překonat nestabilitu způsobenou indukčním prvkem a zároveň zabraňuje zhoršení kvality zvuku způsobenému odlupováním izolační fólie na zařízení. Výsledný efekt na  kvalitu zvuku je také mimořádně působivý, s pocitem svobody a transparentnosti díky fyzické nezávislosti chladiče na pouzdru. Navíc v A-3 je deska napájecího zdroje a deska zesilovače spojeny chladičem přípojnic, který také slouží jako konstrukční prvek tvořící blok. . 

Nový obvod Type-R, plně vyvážený, bez NFB

Pro zesílení napětí je použit nově vyvinutý jednostupňový obvod Type-R s vysokým zesílením vůči GND. 

 Přepínač GND

Přepínač GND byl důležitým prvkem předzesilovače P-3, nachází se i v A-3. . Eliminuje zhoršení kvality zvuku způsobené smyčkami GND, ke kterým dochází, když je připojeno více přehrávacích zařízení. Relé používá špičkové relé RSR.

Kotva GND Uzemnění
zdroj napájení levého a pravého kanálu je uzemněn ke kovové izolaci na levé a pravé straně pomocí keramických podložek, které poskytují speciální konstrukci pouzdra, která funguje jako kotva GND. Pocit otevřenosti a nízké přilnavosti je dosažen na velmi vysoké úrovni.


Super výkonný transformátor
Pro zesílení výkonu jsou na levé a pravé straně použity neimpregnované toroidní transformátory o výkonu 2 x 700 VA. Navíc jsou v jednom pouzdře umístěny tři výkonové transformátory, včetně výkonového transformátoru řídicího systému. Všechny jsou namontovány svisle, takže siločáry magnetického pole jsou rovnoběžné s deskou.

Napájení bez NFB
Usměrňovací kondenzátor používá speciálně vybraný filmový filtrační kondenzátor s vysokým výdržným napětím a nízkou kapacitou při malém zvětšení pouze 470 uF. Pro optimalizaci výkonu byl stanoven počet použitých jednotek a bylo sníženo zatížení výkonového transformátoru. Tím se dále zlepšila vlastní regulace ultravýkonného výkonového transformátoru. Usměrňovací diody využívají SiC diody s nejnovějšími specifikacemi a zvýšeným přípustným rozběhovým proudem. Toto je nejvýkonnější a nejrychlejší konfigurace napájecího zdroje, jaká kdy byla uvažována. Kromě toho jsou dvě velká výkonová relé s vynikající kvalitou zvuku použita nezávisle a bez nutnosti montáže jako výkonové spínače pro dva hlavní výkonové transformátory. Jinými slovy, hlavní vypínač na předním panelu je určen pro řídicí subtransformátor. Nezávislý vypínač pro každý výkonový transformátor, který je vysokoproudým kontaktním bodem, je nesmírně důležitý pro kvalitu zvuku.


Plovoucí provedení
Tělo zesilovače, svorky, AC vstup, horní a spodní kryt nejsou pevně přišroubovány. Zejména tělo zesilovače využívá tříbodovou boční posuvnou konstrukci s titanovými uchyty. Zatímco zajišťuje eliminaci škodlivých vibrací výkonového transformátoru, uvolňuje také své vlastní vnitřní vibrace.


Funkce přemostění hlasitosti
Jeden XLR a RCA, každý lze nastavit na přemostění hlasitosti se ziskem nastaveným na 22 dB. Připojením výstupu AV předzesilovače jej lze použít jako AV výkonový zesilovač.


Funkce připojení více zařízení
Připojením kabelu s 3,5Φ stereo mini zástrčkou můžete připojit více zařízení (současné ovládání hlasitosti atd.). Jmenováním "vůdce" a "následovníka" budou všichni následovníci následovat stav vůdce. Kromě toho může následovník rozlišovat mezi hlasitostí vůdce a následovníka. Tato funkce umožňuje například ovládání hlasitosti ve víceampérové ​​konfiguraci s digitálními oddělovači kanálů po DA konverzi. 


Funkce REC OUT
Svorky REC IN / REC OUT umožňují připojení kotoučového magnetofonu nebo digitálního rekordéru. Propojení lze provést pomocí XLR nebo RCA kabelů.


Specifikace
Název modelu A-3SE (PREMIUM SILVER)/A-3BE (PREMIUM BLACK)
Vstup 3 (symetrický), 3 (nesymetrický)
Výstup 1 (pár reproduktorů)
Přemostění hlasitosti 1 (XLR), 1 (RCA)
Jmenovitý výkon 120 W + 120 W (4 ohmy)
Celkové harmonické zkreslení 0,27 % (1 W, 8 ohmů)
Frekvenční odezva 2 Hz až 200 kHz (+/-3 dB, 1 W, 8 ohmů)
Vstupní citlivost 480 mV
S/N 110 dB
Maximální zisk 33 dB
Napájecí napětí 230 V AC 50 Hz
Průměrná spotřeba 180 W/86 W (při chodu naprázdno)
Maximální vnější rozměry (včetně patek) 454(Š)×184(V)×407(H)mm
Hmotnost 31kg
Příslušenství: antivibrační základna, hroty, dálkové ovládání, napájecí kabel

 

.